• TÜRKİYE SOSYAL EKONOMİK ve SİYASAL ARAŞTIRMALAR VAKFI

Referandum sonrası "ARAYIŞ" toplantılarının üçüncüsü yapıldı (12 Temmuz 2017)

Referandum sonrası "ARAYIŞ" toplantılarının üçüncüsü yapıldı (12 Temmuz 2017)

REFERANDUM SONRASI ŞİMDİ NE OLACAK?
ARAYIŞ TOPLANTISI 3

“Adalet Yürüyüşü Sonrası Politik Süreç Nasıl Geliştirilebilir”

12 Temmuz 2017/Çarşamba TAKSİM POİNT OTEL

KATILIMCILAR
Kamuoyu araştırma ve halkla ilişkiler alanından:Bekir Ağırdır
Akademik  alandan: Burhan Şenatalar,Yüksel Taşkın, Erol Katırcıoğlu,Gülfem Saydan Sanver
Siyasi alandan: Mehmet Bekaroğlu,Oğuz Kaan Salıcı,Meral Danış Beştaş.Dursun Bulut ,
Nesrin Nas, Ahmet Faruk Ünsal,
Köşe yazarı / Medya :Levent Gültekin,Can Poyraz, Zülfü Dicleli,

Sivil Toplum Örgütü/ Girişimi: Piraye Antika , Yasemin Somuncu

Tüses Yönetim Kurulu üyeleri

 

Anayasa değişikliği Referandumunda farklı gerekçelerle hayır diyenler;
1-Türkiye'de neler oluyor?
2-Türkiye nereye gidiyor?
3-Ne yapmak lazım?
4-Nasıl yapmak lazım?
Sorularına cevap aramak için 16 Nisan Salı günü TÜSES Vakfının organizasyonu ile Taksim Point Otel'de bir araya gelmişti.
Arayış toplantılarının ikincisi 08 Haziran 2017 tarihinde yapılmıştı. Arayış Toplantılarının üçücüsünün açılış konuşmasını yapanTÜSES Vakfı başkanı Celal Korkut Yıldırım, "Son bir yıl Türkiye tarihi unutulmayacak bir tarih oldu. Darbe kalkışması, Referandum ve Adalet yürüyüşü...Önceki  Arayış toplantılarımızda 16 Nisan Referandumunun Türkiye açısından yeni bir dönem olduğunu tahlil etmiştik.9 Temmuz Adalet Yürüyüşü Mitingi sonrasında ise yeni bir siyasi ortam  olduğu şeklinde değerlendirmeler var.

Bugün bu arayış toplantılarının üçüncüsünde bu süreci nasıl değerlendirebiliriz?  Bu siyasi süreci nasıl geliştirebilirizi  konuşacağız." dedi.

Yıldırım'ın açılış konuşmasından sonra; katılımcılar bu soruların cevaplarını tartıştılar. Başarılı ve oldukça verimli geçen toplantının kapanış ve teşekkür  konuşmasında Celal Korkut Yıldırım "Seçimlere nasıl bir strateji ile gidilmeli? anlaşılan o ki, farklı farklı yaklaşımlar var ve bunun üzerinde mutabakat sağlanması gerekli. Seçim sürecine bir an evvel girilmesi ve adalet birlikteliği üstünden gitmek lazım diye bir tartışma var ve bunun üzerinde tartışılmalı.

Ortak noktalarımızdan bir tanesi burada yaptığımız bu tür toplantıların benzerlerinin Anadolu'da yapılmasının gerekliliği üzerinde birleşildiğidir...

Parlemento dışı muhalefetin ve parlementodaki muhalefetin sokakta görünürlüğünün olmasının uygun olduğu ve  bunun yol ve yöntemlerinin adalet yürüyüşünü rehber alan bir yaklaşım içerisinde olması noktasında da hemfikir olundu.

Güçbirliği konusunda farklı yaklaşımlar var. Bunun ittifak şeklinde olması gerektiğini ifade edenler olduğu gibi; bunun toparlayıcı olamayacağı ama düşünsel temelde adalet gibi temel değerler üzerinden giden bir birliktelik üzerinde kurgulanmasının daha anlamlı ve değerli olduğu şeklinde bir yaklaşım ifade edildi.

Siyasi partiler olmadan  olmuyor ama aynı zamanda  siyasi partilerin ön planda olduğu zamanda olmuyor şeklinde bir yaklaşım ifade edildi. Birbirleriyle çok çelişen noktalar olmamasına rağmen farklı yaklaşımlar var. Bizim bu farklı yaklaşımlar üzerinde belki dar toplantılar yaparak onlar üzerinde netleşerek ilgili kişi ve yapılara bunları iletmemiz lazım  ama anlaşılan o ki bu tür toplantıları Anadolu'ya yaymak , oluşan siyasi kültürü Anadoluda da yaygınlaştırmak için çaba göstermemiz gerekir. Ben herkese çok teşekkür ediyorum" diyerek toplantıyı sonlandırdı.