• TÜRKİYE SOSYAL EKONOMİK ve SİYASAL ARAŞTIRMALAR VAKFI

‘Bir Arada Yaşamanın ve Barışın İmkanlarını Aramak’ konulu ‘Ortadoğu Konferansı’ yapıldı.

‘Bir Arada Yaşamanın ve Barışın İmkanlarını Aramak’ konulu ‘Ortadoğu Konferansı’ yapıldı.


Şişli Belediyesi ve Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) işbirliği ile düzenlenen “Bir Arada Yaşamanın Ve Barışın İmkanlarını Aramak” başlıklı Ortadoğu Konferansı’nın açılışı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Nuri Okutan, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım ve Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa’nın katılımıyla gerçekleşti.

TÜSES (Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) ve Şişli Belediyesi’nin 15-17 Aralık 2017 tarihleri arasında Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de düzenlediği  ‘Bir Arada Yaşamanın ve Barışın İmkanlarını Aramak’ konulu ‘Ortadoğu Konferansı’ yapıldı.

3 gün boyunca devam eden konferansta hem Türkiye’nin dış politikası hem de Arap Baharı sonrası demokratikleşme süreçleri konuşuldu. Konferansın konuşmacıları ise Ortadoğu tarihi ve Ortadoğu’da yaşanmakta olan siyasi süreçlerle yakından ilgilenen akademisyen, gazeteci ve siyaset insanları oldu.

Ortadoğu’da yaşanan sorunları kapsayıcı bir şekilde ele alma hedefiyle , 3 gün boyunca alanlarında uzman pek çok konuşmacı ile devam eden Konferansta, referandum sonrası dönemde Irak’ın geleceği, Suriye’den zorunlu göç, Suriye’nin geleceği, Arap Baharı sonrası Ortadoğu’da demokratikleşme, Tunus ve Mısır başlıkları ile düzenlenecek oturumların yanı sıra Türk dış politikası çalıştayına da ev sahipliği yaptı.

Kudüs konusunun da  tartışıldığı¸Suriye’den Irak’a, Mısır’dan Tunus’a, Arap Baharı’na, Orta Doğu’daki demokratikleşmeye kadar çok sayıda yerli ve yabancı uzmanın bildiriler sunduğu  konferansın açılış konuşmasını Tüses Yönetim Kurulu Üyesi, Ortodoğu Konferansı Yürütücüsü Prof.Dr. Yüksel Taşkın ve
TüSES Vakfı Başkanı Celal Korkut Yıldırım yaptı.

Konferansa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve İyi Parti GİK üyesi Nuri Okutanve Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa  katılıp  konuşma yaptılar.


15 – 17 Aralık’ta 3 güne yayılan dokuz oturumdan oluşan konferansta Fas, Tunus, İran, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Lübnan, Irak, Suudi Arabistan, İngiltere'den 19 konuşmacı; Türkiye’den katılan 29 konuşmacı bildiri sundu.

Ortadoğu’da Bölgesel Ve Küresel Aktörlerin Güç Mücadelelerini Anlama temalı ilk oturumu Mete Çubukçu yönetti. Hibe Rauf, Paul Halife, İslam Özkan ve Muhammed Reza Deşiri konuşmacı oldular.

Referandum sonrası dönemde Irak’ın geleceğini tartışmak ana konulu İkinci oturumda, referandum Sonrası ortaya çıkan karmaşık ve çalkantılı bu dönem özelinde, Irak’ın geleceğine ışık tutan  oturumun moderatörü ANAP eski başkanı Nesrin Nas ve konuşmacıları Vasık el Haşimi, Hiwa Osman’ı, Sad Cevad’ı ve Abdülbaki Erdoğmuş oldu.
Konferansın ikinci gününde 'Suriye'nin Geleceğini Tartışmak', 'Arap Baharı Sonrası Ortadoğu'da Demokratikleşme Meseleleri I', 'Arap Baharı Sonrası Ortadoğu'da Demokratikleşme Meseleleri II', ve 'Tunus: Başarılı Bir Demokratik Geçiş Öyküsü Mü?' başlıklı 4 panel düzenlendi.

I.OTURUM: SURİYE’NİN GELECEĞİNİ TARTIŞMAK

İkinci günkü panellerin ilki AKP'nin kurucularından ve ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış moderatörlüğünde 'Suriye'nin Geleceğini Tartışmak' başlığıyla gerçekleşti. Konuşmacı olarak Lübnan'dan Bissane eş-Şeyh, Lokman Hamkaflu ve Seda Altuğ katıldı.

ARAB BAHARI SONRASI ORTADOĞU’DA DEMOKRATİKLEŞME MESELELERİ I

Günün ikinci paneli Arap Baharı Sonrası Ortadoğu'da Demokratikleşme Meseleleri başlığı ile gerçekleşti. Paneli moderatörlüğünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu üstlendi. Panele konuşmacı olarak Irak'tan Ahmet el Katib, İran'dan Macid Tafreşi ve Türkiye'den Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Hayri Kırbaşoğlu katıldı.

III. OTURUM: ARAB BAHARI SONRASI ORTADOĞU’DA DEMOKRATİKLEŞME MESELELERİ II

Bir önceki panelde konuşmacı olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Hayri Kırbaşoğlu bu konuşmada moderatör görevini üstlendi. Suudi Arabistan'dan Hena Humeydan 'Seküler ve dindar insanların barış içerisinde bir arada yaşamalarının yeni yollarını düşünmek' bir sunum yaparken Cem Somel de 'Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da şiddetin yoğun biçimde yükselişinin nedenlerini anlamak: Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da şiddeti aşmanın yollarını düşünmek' üzerine konuştu. Fas'tan Halid Süfyani de 'Balfour Deklarasyonunun 100. yılında Filistin sorunu' konulu bir sunum gerçekleştirdi.

TUNUS: BAŞARILI BİR DEMOKRATİK GEÇİŞ ÖYKÜSÜ MÜ? adlı son panele TÜSES'in eski başkanlarından Korel Göymen moderatörlük yaptı. Filistinli İtimad Muhanna-Matar, Tunus üzerinden 'Ayaklanma sonrası Tunus’ta seküler ve İslamcı kadın aktvizmi ve söylemleri' üzerine konuştu. Son panele TÜSES'in eski başkanlarından Korel Göymen moderatörlük yaptı. Filistinli İtimad Muhanna-Matar, Tunus üzerinden 'Ayaklanma sonrası Tunus’ta seküler ve İslamcı kadın aktvizmi ve söylemleri' üzerine konuştu. Üniversite hocası, hukukcu Aye Abbas ise devrimden sonra devlet yönetimi anlamında geçişte neler yapıldığını anlattı.

Konferansın üçüncü ve son gününde Mısır'da yaşananlar ele alındı.. Panele TÜSES eski başkanı Burhan Şenatalar moderatörlük etti,. Konuşmacı olarak Mısır'dan Didi Salik, Filistin'den Macid Azzam, BAE'den Hani Süleyman katıldı.Pazar günkü bu  oturumdan sonra Prof.Dr. Yüksel Taşkın’ın veda konuşmasıyla Konferans sona erdi.

Ortadoğu Konferansı ile ilgili haberler için tıklayınız.