![]() |
TÜSES, siyasi partilerin ekonomi kurmayları ile saygın ekonomistleri aynı toplantıda buluşturdu.
“Türkiye Ekonomisinin Z Raporu”
Türkiye’nin gündeminde hali hazırda yaşanan ve etkilerinin daha da ağırlaşacağı öngörülen ekonomik kriz var. Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) bu güncel sorunu uzmanlarıyla tartışmak ve siyasetin çözüm önerilerini dinlemek üzere “Türkiye Ekonomisinin Z Raporu ve Gelecek Arayışı” toplantısını gerçekleştirdi.
İstanbul Elite World Otel’de 19 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen toplantıda, ekonomistler ve partilerin ekonomi kurmayları iki ayrı oturumda konuştular. Katılımcılar, “Türkiye, ekonomik krizler sarmalından nasıl kurtulacak? Büyüme, faiz, enflasyon, döviz kuru, dış borçlar nasıl yönetilmeli?” sorularını ele alarak, yaklaşımlarını aktardılar.
Toplantının Prof. Dr. Taner Berksoy’un yönettiği ilk oturumunda ekonomi yazarı Uğur Gürses, TÜSİAD Başekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu, sendikacı Mustafa Paçal ve ekonomi yazarı Mustafa Sönmez yer aldı.
Prof. Dr. Burhan Şenatalar’ın yönettiği ikinci oturumda ise CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, İYİ Parti Milletvekili ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, HDP Milletvekili ve ekonomist Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ile Saadet Partisi’nden Ergün Kaya konuşmacı olarak yer aldı.
TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım, toplantıyı açılış konuşmasında TBMM’de yer alan diğer partiler AKP ve MHP’ye de davet gönderdiklerini ancak katılım olmadığını söyledi ve devamında “Bildiğiniz gibi, AKP’yi 2002’de iktidara taşıyan en önemli gelişme, 2001’deki ekonomik krizdi. Kemal Derviş’in İMF ile birlikte yazdığı ekonomik program krizin hızını kesti ama iktidar da el değiştirerek, o dönemin yeni bir politik aktörü olan AKP’ye geçti. AKP de İMF’ye karşı olduğunu açıklamasına rağmen, belirlenen bu programa sadık kaldı.
Bu süreçte Türkiye özelleştirmeler yoluyla elindeki hemen hemen herşeyi sattı. Kriz nedeniyle bir bedel ödeneceği aşikardı. Bunu toplum olarak ödedik ama “Bu özveri ve acının karşılığında ne aldık?” sorusu, yanıtını bekliyor.
Tabana yayılmayan bir ulusal gelir artışı, inşaata dayalı bir büyüme, etkisizleştirilen sendikalar, iş kazalarındaki inanılmaz artış, büyüme uğruna feda edilen kentlerimiz, doğal çevre, kültürel ve tarihsel değerler…
Bugün bu konuların önemli bir bölümünü tartışacağız. Sanıyorum şunlara da bakacağız:
Türkiye’nin kuralsız bir devlet olmasına uzanan yolda nasıl gelişmeler yaşandı?
Özerk kurumların özerkliği, merkez bankasının bağımsızlığı nasıl tartışılır hale geldi?
Avrupa Birliği’ne verilen sözler neden unutuldu?
İhale yasası neden en çok değişen yasalardan biri oldu?
İhale ve satışlar Sayıştay denetimlerinden neden kaçırılmaya başlandı?
Gündemimizde, yanıtları önümüzdeki dönemde hayat kalitemizi ve hayat tercihlerimizi belirleyecek şu sorular da var:
Bu krizden nasıl çıkacağız?
Geniş toplum kesimleri yine hangi bedelleri ödeyecek?
Yoksulluk sorunu gündemimizde daha fazla yer mi işgal edecek?
Ucuz işgücü ve işsizlik gibi olgularla nasıl mücadele edeceğiz?
Ekonomiyle çok akından bağlantılı olduğunu yaşayarak gördüğümüz bağımsız adalet, hukuka ve demokrasiye bağlılık gibi konularda nasıl bir sınav vereceğiz?
Ve kucağımıza düşen en kritik soru: Ne yapmalı?
Bundan sonra ne yapacağız?
Değerli Katılımcılar,
Bu yıl AKP iktidarının 16’ncı yılı. Bir ekonomik krizin gölgesinde doğan bu iktidar, bugün kendi kriziyle baş başa. Elbette bizler de toplum olarak yine bu sürecin mağdurları konumundayız.
Türkiye yine kaçan fırsatları, heba edilen hayatları ve yarım kalan hikayeleri konuşmasın diye bir şeyler yapmalıyız.
Değerli katılıcıların görüşleri bunları açığa çıkarmaya, yolumuzu aydınlatmaya yardımcı olacak diye düşünüyorum.”
Not: Toplantının video kayıtlarını TüSES TV'de izlemek için TIKLAYINIZ…