YAYIN TARİHİ: 02.03.2004
http://yenisafak.com.tr/arsiv/2004/mart/02/p04.html
TÜSES'in araştırmasına göre, "bugün seçim olsa" seçmenin yüzde 55,3'ü AK Parti'ye oy verecek. CHP'nin oyu ise yüzde 12'ye düştü. Seçmenin yarısından çoğu icraata da "pekiyi" verdi.
Türkiye Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Vakfı'nın düzenlediği araştırma "Bugün seçim olsa" AK Parti'nin seçmenin yüzde 55,3'nün oyunu olacağını ortaya koyarken, Türkiye'nin AB üyeliğini isteyenlerin yüzde 68'e ulaştığı ifade edildi.
TÜSES'in Veri Araştırma A.Ş'ye yaptırdığı "Türkiye'de Siyasi Parti Yandaş ve Seçmenlerinin Nitelikleri, Etnik/Dinsel Kimlikleri ve Siyasal Yönelişleri" başlıkları araştırmasının sonuçları açıklandı. 22 Aralık 2003 ile 7 Ocak 2004 tarihleri arasında 26 ilde ve bin 806 seçmen üzerinde yürütülen araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.
Oylar iktidar partili adaya
Araştırmaya göre, Kasım 2002 seçimlerinden bugüne AK Parti'nin oyları yüzde 55,3'e çıkarken, CHP'nin oyu yüzde 12'ye geriledi. Diğer partilerin yüzde 3'ler civarında olması da ilginç bulundu.
Seçmenin yüzde 53'ü Belediye Başkanlığı seçimlerinde adayın kim olduğunu önemserken seçmenin sadece yüzde 26'ı hem partiyi hemde adayın kim olduğunu dikkate aldığı ortaya çıkıyor. Ayrıca seçmen yüzde 56'sı belediye başkanın iktidardaki partiden olmasını istiyor.
ABD ve İsrail en tehlikeli ülke
Araştırmada seçmenin yüzde 47'si "Türkiye'ye dost ülke yok" derken, yüzde 7,3'ü ABD'nin, yüzde 5,8'i Azerbaycan'ın, yüzde 5,5'i de Almanya'nın "Türkiye'nin dostu" olduğunu söylüyor. Ancak seçmenin yüzde 52,6'sı "dünyanın en tehlikeli ülkesi" olarak ABD'yi, yüzde 7,5'i ise İsrail'i görüyor. Seçmenin yüzde 86'sı ABD'nin Irak'a müdahalesini doğru bulmadığını ifade ederken, Türkiye'nin Irak'a asker göndermemesinin daha iyi olduğunu düşünen seçmen sayısı ise yüzde 79 olarak açıklandı.
Başörtüsü serbest olmalı
Araştırmada, toplumun yüzde 64'ü başörtülü bir kadının mecliste milletvekili olmasını yüzde 65'nin hakim, yüzde 67'si öğretim görevlisi, yüzde 70 doktor olarak görev yapabilmesini, yüzde 71'i başörtülü öğrencilerin üniversiteye alınmasını, yüzde 81'i başörtülü sanığın mahkemeye alınmasını, yüzde 90'ı devlet dairesine girmesini, yüzde 95'i de alışveriş yapabilmesini istiyor.
Siyasete güven arttı
Araştırmayı açıklayan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar, "Parti Yandaşlığının" geliştiğini, 2002 yılında seçmenin sadece yüzde 66'sı parti yandaşı olurken 2004 yılında yüzde 82'sinin kendisini "parti yandaşı" olarak tanımladığını söyledi. 2002 yılında parti yandaşlarının sadece yüzde 39'u sorunların çözümü için partisine güvendiğini söylerken, 2004 yılında bu oran yüzde 61'e çıktığını belirten Prof. Şenatalar, "Bu durum, seçmenin çok partili siyasal sisteme güveninin arttığını gösteriyor. AK Parti, bu durumun oluşmasında etkili oldu. Hiçbir parti kendi yandaşlarının yarısının güvenini alamazken, AK Parti'nin yandaşlarının yüzde 77'si partilerine güveniyor" dedi.
AB üyeliğini isteyenler arttı
Türkiye'nin AB üyeliğini isteyenler 2002 yılında yüzde 58 iken, 2004'te bu oran yüzde 68'e yükseldi. Araştırmada Türkiye'deki seçmenin yüzde 50'sinin Kırbıs sorunun konusunda hiç bir fikri olmadığını ve Kıbrıs sorununda seçmenin 56'sında çözüm önerisinde bulunmadığı kaydediliyor.
Hükümete tam not
"Türkiye son 12 ay içinde iyiye mi yoksa kötüye mi gitti?" sorusuna yüzde 64 ile yüzde 45 arasındaki çoğunluk "yolsuzluk, rüşvet, hayat pahalılığı, dış politika, sağlık, eğitim, ülke yönetimi ve ekonomik durum" konularında "durumun iyiye gittiği" cevabı verildi. Sadece "işsizlik" konusunda, seçmen-in yüzde 47'si "durumun kötüye gittiğini" söyledi. Araştırma gelecek 12 ay içinde siyasal, ekonomik ve sosyal konularda iktidara güven olduğunu gösterdi. Seçmenin yüzde 70'i gelecek yıl ekonomik durumun iyiye gideceğini ifade ederken, yüzde 64'ü de sosyal ve siyasal durumun iyiye gideceğini söyledi.